Karakteristike dobro postavljenog radnog mesta




                Posebna kategorija u izučavanju tekstilnih tehnologija uopšte, predstavlja studija pokreta. Osnovni cilj studije pokreta predstavlja uprošćavanje pokreta radnika, što rezultira manjim zamorom pri radu kao i povećanjem produktivnosti kroz eliminisanje suvišnih pokreta.

ergonomija-radnog-mesta-sivenje



                Studija pokreta nije prisutna samo u tekstilnoj industriji već na svim poljima rada. Gornja slika nam daje primer dobro organizovanog radnog mesta koje lako može da se prenese na bilo koje radno mesto tog tipa (u bilo kojoj industriji).

           Šta treba da sadrži dobro postavljeno radno mesto

-          Sve komponente predmeta rada treba da su postavljene što bliže radniku radi lakšeg uzimanja
-          Predmet rada treba da stigne do radnika tako da ovaj može lako da ga postavi  u polje rada i da sa njim lako manipuliše
-          Korpe, kese, džakovi, vešalice,... treba da su postavljene tako da se gotov posao lako i bez muke odlaže
-          Radnik treba da ima dovoljno mesta na stolu da lako i ne smetajući drugima rukuje svojim poslom (dodati sto pored mašine ako je to potrebno)
-          Dve mašine treba da su dovoljno udaljene kako ne bi smetale jedna drugoj
-          Koristite svako pomagalo koje možete pri šivenju (paspul aparati, graničnici, papučice,...) (Paspul aparati i drugi dodatci za mašine )
-          Ranije generacije mašina su često imale na stolu magnet za koji bi se „lepile“ makaze. Nakon dugog perioda ponovo su proizvodjači mašina počeli da ih ugradjuju (postoji dobar razlog zašto je to tako)
-          Postolja mašina, ne retko, takodje imaju podesivost po visini
-          Stolice koje su podesive po visini sedalnog dela kao i naslona se ne proizvode radi luksuza, treba ih koristiti
-          Ergonomija radnog mesta igra važnu ulogu u postavljanju dobrog radnog mesta a tekstove na tu temu možete naći ovde i ovde.
 
Sve su ovo odlike dobro organizovanog radnog mesta a ja smatram da su za to direktno odgovorni rukovodioci proizvodnjom.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje