Ergonomija 1



                    Tekstilna industrija uopšte se smatra relativno sigurnom u pogledu povreda na radu. Nesreće se retko dešavaju a još ređe su ozbiljne. Trenutne povrede koje se dešavaju ne predstavljaju veliku pretnju zdravlju. Ozbiljnije narušavanje zdravlja u ovoj grani industrije dolazi s godinama a dešava se upravo zbog ergonomije odnosno nepravilnog rada.

                    Ovaj tekst je prvi u nizu koji će se pozabaviti ovim pitanjem.

                    Šta je ergonomija?


                    Ergonomija je nauka koja se bavi dizajnom proizvoda tako da oni budu prilagođeni ljudskom telu, ovo je nauka koja se često bavi relacijom čovek – mašina. Pod pojmom “mašina” se podrazumeva bilo koji predmet rada sa kojim čovek dolazi u dodir tokom obavljanja posla. Mašina u ovom slučaju može biti tastatura, olovka, auto, makaze itd. smatra se da je ergonomija danas jedina stvar koja koči napredak novih tehnologija.

                    Svaki ozbiljni tekstilni inženjer je u obavezi da ergonomiju radnog mesta shvati i primenjuje njene principe profesionalno. Jedan od poslova tekstilnog inženjera je da nadgleda rad radnika i ukaže na nepravilno držanje tela pri radu.

                    Pravilno organizovano radno mesto obezbeđuje visokom radniku da ima dovoljno mesta za neometano obavljanje svoje aktivnosti, a da pritom niži radnik može da dohvati svoj alat ili predmet rada bez istezanja odnosno savijanja van granica komfora,

                    Cilj ergonomije u jednoj radnoj organizaciji treba da bude sprečavanje povreda prouzrokovanih težinom, ponavljanjem, vibracijom… koji mogu da pokrenu povrede koje se kasnije razviju u trajne.

Pet pravila koje bi trebalo slediti su:

  1.       Upotreba odgovarajućeg alata
  2.       Radnji koje se ponavljaju svesti na minimum
  3.       Izbegavanje nepravilnog položaja tela
  4.       Procedure bezbednog dizanja tereta
  5.       Odmor

U narednom tekstu ćemo bliže objasniti ovih pet pravila a zatim ćemo se u narednim tekstovima pozabaviti i realnijim problemima kroz različite delove proizvodnog procesa.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje