Ergonomija 2 - pet pravila ergonomije posla


   Kao što sam već pisao pod naslovom “ergonomija 1”, postoji pet osnovnih pravila koje trebamo slediti usled pravilnog rada. Ova pravila omogućavaju rad uz što manje fizičkog naprezanja i sprečavaju povrede na radu, kako trenutne tako i oni koje se mogu javiti nakon više godina usled nepravilnog držanja tela. Objasnićemo ih podrobnije.

  1.        Upotreba odgovarajućeg alata


   Alat u ovom slučaju se odnosi na bilo koji alat, mašinu ili bilo koje drugo pomagalo koje koristimo pri radu

   Alat treba da bude odgovarajući, svrsishodan u odnosu na ono za šta ga koristimo. Alat bi trebalo da omogućava da ruke odnosno zglobovi stoje pravo, u poziciji kako bi stajale da su slobodno opuštene pored tela. Univerzalno pravilo glasi: savi alat a ne ruku.

   Alat mora da je prilagođen ruci i da konforno leži u ruci. Ako je alat (recimo makaze) veliki ili mali u odnosu na šaku, lako dolazi do zamora pa i povrede. Bez oštrih i neudobnih ivica.

 


  2.        Radnje koje se ponavljaju svesti na minimum


   Svi smo čuli za monotonost posla, generalna ideja iza ovoga je da koncentracija traje neko vreme i nakon toga opada što se odražava i na produktivnost radnika posmatrano u različitom vremenskom razdoblju u toku radnog vremena. Ustanovljeno je da pored produktivnosti i koncentracije, monotonost utiče na i na greške u radu kao i na povrede na radnom mestu.

  3.        Izbegavanje nepravilnog položaja tela


   Pravilan položaj tela podrazumeva prava leđa, šake ne bi trebalo da se nalaze iznad ramena često i dugo. Ruke bi trebalo držati nisko i blizu tela. Kada se radi za stolom, šake bi trebalo da se nalaze u visini laktova pa i niže (idealno pet centimetara niže).

  4.        Procedure bezbednog dizanje tereta


   Ako je teret koji podižemo teži bolje je podići ga sa nekim. Pomoć nam donose i razna pomagala pri dizanju i prenošenju, paletni viljuskari i kolica sa točkićima su sastavni inventar skoro pa svakog progona. Na radnom mestu ne bismo trebali da podižemo teret visoko, iznad glave, ako je već tako držaćemo ga što bliže telu sa čvrstim hvatom. Teški predmeti koji se često pomeraju bi trebalo da se nalaze u visini između kolena i ramena. Takođe, svaki teret dizati savijenim nogama a ne savijenom kičmom.

  5.        Odmor


   Da bi smo izbegli povrede telu i umu je potreban odmor. Tokom pauze na radnom mestu, potrebno je opustiti mišiće. Preporučljive su ritmičke vežbe, ako ih nema barem treba raditi suprotno od onoga što radimo na radnom mestu, ako sedimo - trebalo bi da stojimo i setamo tokom pauze; ako stojimo - trebalo bi da sednemo i odmorimo noge tokom pauze.

   Povrede se mogu izbeći, a naš posao, posao inženjera je da ih predupredimo. U narednim tekstovima pod naslovom “Ergonomija” pisaću o čestim problemima i njihovim rešenjima duž celog procesa proizvodnje. Obuhvatiću neke od problema u krojačnici, šivari, na pegli i kontroli i pakovanju.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje