Bezbednost na radu (opasnosti u tekstilnom pogonu)






                Opasnost po zdravlje i fizičke povrede radnika u tekstilnom pogonu su mnoge, često i skrivene odnosno nevidljive. Kako bi ih sprečili, ili makar umanjili, moramo znati odakle prete. Ako vas ljudskost ne obavezuje da razmišljate na tu temu onda je to zakon o bezbednosti i rizicima na radnom mestu.



                Iako se tekstilni pogoni (uopšte) ocenjuju ocenom slabog rizika po zdravlje
ljudi, nije loše imati u vidu koji su to mogući uzročnici povreda ili razboljevanja radnika. U duhu poslovice, „bolje sprečiti nego lečiti“, navodim izvore potencijalnih opasnosti:



   -          opasnost od požara preti mahom od elektro instalacija ili otvorenog plamena u pogonu (varničenje  i pušenje takodje)

   -          potencijalna opasnost su i uredjaji pod pritiskom, kompresori, bojleri, kotlovi za paru...

   -          opasnost od posekotina – mašine za sečenje materijala, makaze...

  -          postoji i opasnost kod šivaćih mašina čiji pomerajući delovi nemaju adekvatnu zaštitu (kod zatezača konca, igle, motora,...)

  -          mikroprašina je prisutna u svakom tekstilnom pogonu a najrasprostranjenija je pri sečenju materijala (krojenje, endlanje)

   -          ukočenost (bilo kakve vrste) se javlja na svim poslovima, ne samo u tekstilu, gde se radno vreme provodi u jednoličnom položaju tela (za više informacija Ergonomija 1Ergonomija 2 )

   -          opasnosti od zaraze prete u nehigijenskim uslovima (pre svega kuhinje i toaleti)

   -          kao i u drugim industrijskim granama i kod nas smetaju još i nedovoljno svetlosti, nedostatak ventilacije, visoka odnosno niska temperatura, visok nivo buke ili vlage itd.



Zakon je propisao a i ljudskost u nama bi trebalo da nas pokrene da svakome skrenemo pažnju na gore navedeno jer je svaku od ovih stvari moguće eliminisati pre svega zdravim razumom.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje