Mašine potrebne za šivenje košulja (za početnike)




                Primetio sam da su tekstovi Kako započeti šivenje majice (korak po korak za početnike) i Proizvodnja čarapa - koje su mašine potrebne za početak vrlo čitani, te ću ovde obraditi još jedan popularan artikal za početnike, košulju.

kako-sašiti-košulju-mašine

  
              Pod pretpostavkom da nemate mnogo iskustva, a želite da započnete proizvodnju, ovde ćete naći spisak potrebnih mašina i alternative njima. Mašine koje ćete koristiti uglavnom zavise od vašeg budžeta ali i od toga da li planirate masovnu, serijsku proizvodnju ili možda šivenje košulja po meri. Ako i nemate dovoljno sredstava za sve što biste želeli odmah, ne očajavajte, lično poznajem nekoliko uspešnih firmi koje su počele sa samo dve mašine i jednom kućnom peglom.

Proces proizvodnje


šivenje-tekstilna-industrija


Krojenje


                O mašinama i alatima za krojenje je već bilo reči OVDE a za dodatna pitanja imate „komentar“ na dnu teksta.

Medjupostava


                Medjupostava ili popularno, lepljivo platno, se lepi temperaturom i pritiskom za osnovni materijal pre šivenja kako bi obezbedilo da pojedini delovi odevnog predmeta stoje što bolje tokom upotrebe. Kod košulja su to najčešće kragne i manžetne.
                Sam proces se u osnovi izvodi peglom, dok za ozbiljniju proizvodnju postoji pregršt presa i tunela koji značajno olakšavaju rad i ubrzavaju proizvodnju.

Medjufazno peglanje


                Sam naziv nam kaže da se radi o peglanju izmedju faza izrade košulje. Kod košulja se medjufazno peglanje uglavnom izvodi radi trenutnog oblikovanja nekog dela koji treba našiti. Kod klasične košulje to je grudni džep gde se peglom na paru i šablonom od kartona prepeglaju šavovi koje treba saviti kako to ne bi radio radnik na mašini. Na ovaj način, dobija se džep savijen tačno gde treba, i kada se postavi na košulju i sašije, sašiven gde treba. Nije ništa čudno da se koriste ovako napravljeni šabloni i da se to izvodi ručnom peglom na paru mada postoje razne prese kod kojih je samo potrebno postaviti džep na predvidjeno mesto a presa ga dalje oblikuje sama. Ove prese toplo preporučujem za bilo kakvu proizvodnju koja teži ka industrijskoj.
                Potpuno izbacivanje medjufazne pegle je moguće na dva načina; da šivač šije „od oka“ (što često dovodi do krivih džepova) i drugi način je nabavka automata za šivenje džepova kod kojih se džep i košulja nameste na obeleženo mesto a automat sam podavije ivice i sašije džep (ovako ušiveni delovi su svi jednaki i perfektno uklopljeni sa šarama na osnovnom materijalu).

Mašine za šivenje


                Endlerica (overlok) i ravnoštepajuća mašina (štep) su dve osnovne mašine sa kojima su mnoge proizvodnje otpočele posao. Kako se košulje uglavnom rade od platna koja su manje istegljiva, tako i postoji dosta automata gde je posao čoveka da ih „hrani“ tako što postavlja deo po deo za šivenje a mašina ih sama prošije i odlaže na gomilu. Postoje, već pomenuti, automati za našivanje džepova, lajsni za kopčanje, za izradu manžetni, kragni, za otvaranje rupica i našivanje dugmadi,... Ako planirate ozbiljnu serijsku proizvodnju košulja trebalo bi uzeti u razmatranje nabavku nekog od automata.
                Od mašina koje su vam takodje neophodne, tu su mašina za prošivanje rupica za kopčanje (rupičarka) i mašina za našivanje dugmadi (dugmetara). Peglu smo već pomenuli.
                Mnoge firme koje se bave striktno izradom košulja često imaju i svoje mašine za vez ali za početnike preporučujem da vez rade uslužno kod nekoga ko se time isključivo bavi.
               

Pegla


                Peglanje je neizostavan deo proizvodnje. Peglanjem se postiže besprekoran krajnji izgled proizvoda koji nikako ne treba da izostane. Pegla na paru i daska će završiti posao kod komadne robe ali ozbiljnijoj proizvodnji nikako. Postoji dosta košuljarskih stolova za peglanje koji nude različito oblikovane dodatke za peglanje različitih segmenata košulje. Peglanje košulje se izvodi posebnim redosledom: kragna, manžetne, rukavi, delovi.

Kontrola i pakovanje


                Za kontrolu i pakovanje je sasvim dovoljan dobro osvetljen sto na koji je moguće raširiti ceo odevni predmet. Alternativa sečenja konca makazama su trimeri za konce. Za ručno pakovanje košulja u kese takodje postoji alternativa a to su automati koje „nahranite“ raširenom košuljom a ona izlazi spakovana u kesu na drugom kraju mašine.

Konačan spisak potrebnih mašina (za pogon izmedju zanatskog i industrijskog)


-          Štep
-          Endlerica
-          Štircerica (štep sa odsecanjem viška materijala koji se često koristi; nije neophodan u početku)
-          Lakterica („Lakat“ mašina sa dve igle koja omogućava lakši iberštep rukava; nije neophodna u početku)
-          Dvoiglovka (štep sa dve igle, za razne iberštepe; ako je nabavljate neka onda bude „sa isključivanjem jedne igle“ što znači da možete da šijete i prave uglove; nije neophodna u početku mada je odlična pomoć)
-           Dugmetara
-          Rupičarka

Svaka mašina koju imate je korisna ali ako planirate kupovinu svih mašina, onda preporučujem manja inicijalna ulaganja kako biste kasnije utvrdili koja vam mašina treba više a koja manje i da li vam je potrebna jedna ili više istih.

 Nadam se da vam je ovaj tekst od koristi i ako jeste i ako nije slobodno nam pišite.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje