Alati i mašine za krojenje




Krojenje je jedna od prvih faza u izradi odeće, bila ona zanatska ili industrijska. Nakon polaganja materijala i formiranja krojne slike, naslagu treba iskrojiti. Ovde ćemo pogledati neka pomagala i mašine za krojenje.


Makaze


                Svaka proizvodnja koristi makaze. Zanatlije za krojenje komada a industrija za prekrojavanje i dokrojavanje. Makaze mogu biti različitih veličina koje se izražavaju u colima (inčima). Koju ćete veličinu odabrati je potpuno na vama. Treba isprobati razne veličine i odabrati one koje najbolje pristaju vašoj ruci. U ergonomskom pogledu, makaze ne bi smele da vas žuljaju niti da vam budu teške u ruci. Ovo ćete najbolje uvideti nakon dužeg rada. Otvaranjem makaza, one bi trebalo da budu bar 90% otvorene odnosno da barem 90% oštrice zahvata materijal pri sečenju. Samo tako ćete znati da vam makaze pristaju i da ćete konforno i precizno raditi sa njima.

Električne makaze


                One se koriste za sećenje 1 – 3 sloja materijala i predstavljaju izuzetnu pomoć u komadnom krojenju kao zamena ručnim makazama. Mnogi tvrde da su neprecizne zbog velikog razmaka ruke i tačke sečenja ali ipak ja poznajem mnogo zanatlija koji ih koriste umesto klasičnih makaza.


krojenje-tekstilna-industrija

Mašina sa kružnim nožem


                Koristi se za naslage od 2 – 15 centimetara. Na žalost jako je neprecizna za krojenje svega što nisu prave ili blago zaobljene linije. Odlična je za krojenje komadne trikotažne robe i postave. Nož ove mašine može biti i višeugaoni disk što je onda čini pogodnom za krojenje tvrdjih, impregniranih i gumiranih materijala.

krojenje-tekstilna-industrija

Mašina za krojenje sa vertikalnim ubodnim nožem (rapid)


                Rapid je svakako najpopularnija mašina za grubo krojenje. Koristi se za krojenje svih vrsta naslaga od 1 – 20 centimetara. Koriste nekoliko vrsta noževa, ravni, testerasto nazubljeni, talasasto nazubljeni,...

krojenje-tekstilna-industrija

Mašina sa beskonačnim trakastim nožem (bansek)


                Ovo je mašina za fino krojenje koja je, pored rapida, nezaobilazna u svakoj krojačnici. Grubo iskrojeni delovi se kroje po tačnim konturama na banseku. Princip rada svih je isti sa razlikama u stolu. Postoje stolovi koji su glatki, stolovi sa kuglicama koje olakšavaju kretanje materijala, stolovi sa vakuumom koji odvode prašinu, perforirani stolovi koji stvarju „vazdušni jastuk“ koji olakšava manipulaciju predmeta rada.

krojenje-tekstilna-industrija

Štanc mašine


                Štanc mašine koriste pritisak na kalupe koji se utiskuju u naslagu materijala kao modle u testo. Kalupi se posebno prave za svaki deo koji treba da se iskroji tako da se ovakvo krojenje primenjuje kod velikih serija kod kojih je ovakav način krojenja isplativ. Štance se uglavnom koriste za male delove koji moraju biti precizno iskrojeni jer su štanc mašine poznate po izuzetnoj preciznosti. Kako ih pokreće pneumatika tako se ove mašine više koriste u industriji kože i obuće.

Mašine za sečenje paspul traka


                Mogu biti stone i sa sopstvenim postoljima. Rade tako što materijal u crevu vrte u krug i isecaju ga u trake. Trake se automatski namotavaju na koturove koji su spremni za montiranje na mašinu za šivenje.

Automati za krojenje


                Postoje potpuno kompjuterizovane mašine za krojenje kod kojih se krojna slika uklapa na računaru odakle se diktira i polaganje materijala i krojenje. Ove mašine su poznate kao CNC mašine. Ja mogu samo da navedem da je interesantno da postoje mašine koje seku materijal laserom, vodenim mlazom, noževima,... Na Jutjubu ima sasvim dovoljno snimaka ovih mašina u radu tako da vam toplo preporučujem pretragu interneta jer ih ja nisam video na delu nigde.
krojenje-tekstilna-industrija-tekstilni-svet

Коментари

  1. Zdravo,imam jedno pitanje. Iz Italije sam greskom kupio nozeve za CNC cutter. Dimenzije su 2,5x8 AC 250 i znam da se koriste za bar za Investronicu Diamond i Topaz. Treba mi pomoc da ih prodam, makar i upola cene, jer mi ovako stoje. Platio sam komad oko 9 evra,a dao bih ih i za po 5, a imam ih 54 komada....molim za pomoc

    ОдговориИзбриши
  2. Kupujem baterske makaze za krojenje tekstila

    ОдговориИзбриши
  3. da li neko prodaje rucnu masinu za secenje sundjera

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман08 јун, 2022

    Kupujem polovne baterijske makaze za krpljenje tekstila

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje