Proizvodnja čarapa - koje su mašine potrebne za početak




Ovaj tekst je odgovor na pitanje: koje su mašine potrebne da bi se pokrenula proizvodnja čarapa? Pitanje mi je postavio moj dobar prijatelj koji je pronašao, njemu dostupnu, mašinu za pletenje čarapa pa ga interesuje proces proizvodnje i druge mašine koje su potrebne za pogon.



kako-zapoceti-proizvodnju-carapa-tekstilna-industrija-srbije-tekstilni-svet

 

Proces proizvodnje čarapa


kako-zapoceti-proizvodnju-carapa-tekstilna-industrija-srbije-tekstilni-svet


Kupovina i priprema prediva


                Za kupovinu postoji više firmi u Srbiji i samo proizvodnjom ćete utvrditi koja firma vama najviše odgovara odnosno koja ima kvalitet prediva koji vama godi i po kojoj ceni. Pre naručivanja prediva morate znati koje vam je finoće mašina i koju numeraciju prediva treba koristiti odnosno koliko niti odredjene numeracije. Priprema prediva bi podrazumevala premotavanje i parafinisanje prediva a tekstove na tu temu možete pronaći na ovom sajtu.

Pletenje


                Samo pletenje se izvodi na mašinama koje mogu biti ručne ali nove se proizvode samo za kućnu upotrebu a za industrijsku je besmisleno koristiti tako nešto i one se već smatraju eksponatima (ponosni sam vlasnik jednog takvog eksponata koji je u radnom stanju), mehaničke (polako prelaze u eksponate mada se i dalje koriste u odredjenoj meri), automatske i kompjuterske. Na vama je izbor finoće mašine ili narodski rečeno koliko će biti gruba čarapa.

Okretanje na naličje i lice


                Za okretanje čarape na naličje odnosno lice postoje vakuum mašine koje olakšavaju industrijsku proizvodnju a alternativa, odnosno preteča, ovih mašina je običan žičani kalup na koji se navlači čarapa. Majka priroda nam je dala ruke pa u početku ništa od ovih pomagala nije potrebno ako ste u fazi isprobavanja ove grane odevne industrije.

Šivenje odnosno ketlanje


                Šivenje čarape se u mnogim zanatskim radionicama, i u malom procentu u industrijskim radionicama, izvodi na endlerici (overlok mašina). Ovaj način obrade „prstiju“ čarape daje nešto grublji izgled i često zahteva dodatno uvlačenje „repova“ od konca.
Ketlanje je značajno bolja, ako ne i najbolja, (u upotrebnom smislu – manje žulja) obrada čarape jer zatvara petlje jednu sa drugom i onemogućava paranje pored toga što daje konačan izgled kao da je čarapa tako pletena. Jedina mana ovog načina šivenja je radna snaga, naime za ketlanje je potreban neko sa iskustvom i znanjem šta je mašna a šta petlja...
U masovnoj proizvodnji čarapa najčešće se koriste automatizovane mašine koje jedan radnik „hrani“. Dok čarapa prolazi kroz mašinu odvija se šivenje, odsecanje viška konca sa učvršćivanjem (protiv paranja) i odsecanjem viška pletenine. Ovakve mašine predstavljaju sam vrh industrije i ne bi ih preporučio početnicima koji nisu sigurni da se nalaze u svojoj grani industrije.
Naredna mašina koja se koristi za šivenje čarapa je mašina sa slepim bodom (poznatija kao blindštih). Ova mašina je uslovljena samo samom mašinom za pletenje jer se koristi za zatvaranje ruba čarape koji kod starijih modela ostaje „otvoren“. Mašine za pletenje novijeg datuma to same rade pa se potreba za ovom šivaćom mašinom gubi.

Pranje i sušenje


                Kao i kod drugih pletenina, i u čaraparskoj industriji je potrebna stabilizacija dimenzija pletenine. O ovoj temi možete pronaći na sajtu. Kod proizvodnje čarapa, pranje u većini slučajeva nije neophodno zbog termostabilizacije koja dolazi na red. Pranje jeste neophodno ako se u sam proces dodaju anti bakterijska sredstva koja se koriste protiv znojenja nogu i razvoja gljivica kod sportista. Mašina za pranje može poslužiti i kao mašina za farbanje ako se odlučite za jeftinije sirovine koje ćete sami farbati. Lično ne preporučujem početnicima da se upuštaju u ovaj segment proizvodnje.

Peglanje – termostabilizacija


                Peglanje čarapa se izvodi na aluminijumskim kalupima na koje se navlače gotove čarape. Kalupi sa čarapama prolaze kroz toplotni tunel ili specijalizovane mašine za ovu namenu. Na ovaj način se oblik i veličina čarape stabilizuju u krajnji oblik tako što se vlakna koja su ušla u sastav čarape termostabilizuju. Vreme i temperatura peglanja je uslovljena sirovinskim sastavom čarape. Alternativa u zanatskoj proizvodnji su obične pegle i termoprese koje su neuporedivo jeftinije od tunela i automata.

Finalna kontrola i pakovanje


                Finalna kontrola se ne razlikuje mnogo od bilo kog drugog odevnog predmeta. Dobro osvetljen sto je sasvim dovoljan. Za kontrolu čarapa su posebno pogodni žičani kalupi na koje se navlači svaki komad a iza koga stoji izvor svetla koji će omogućiti lakši uvid u ispuštene petlje pri pletenju.



                Kao što se može zaključiti, za proizvodnju čarapa je potrebno malo više od mašine za pletenje ali takodje postoje i alternativna rešenja. Ono što je neophodno svakom početniku je:

-          Pletaća mašina
-          Mašina za šivenje (uslovljeno načinom šivenja za koji se odlučite)
-          Mašina za pranje (ako vam sirovine tako diktiraju)
-          Pegla (neophodno za formu samog proizvoda)
-          Sto za kontrolu i pakovanje 

pročitajte i drugi deo ovog teksta OVDE.

Коментари

  1. Zaista odlicne informacije. Sazeto i jasno. Hvala

    ОдговориИзбриши
  2. Опростите, да ли бисте ми могли рећи где могу да набавим машине за производњу чарапа, конкретно женских и дечијих женских уни-хоп чарапа?

    Унапред захваљујем на одговору.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mašine za proizvodnju čarapa nisu toliko zastupljene kao, recimo, konfekcijske mašine tako da je moja preporuka da budete uporni i pratite oglase. S vremena na vreme se pojavljuju na internet oglasima uglavnom polovne. Ako ste u mogućnosti možete pratiti i oglase iz zemalja regiona i garantujem da ćete tako vrlo brzo pronaći ono što vas interesuje. Ako tražite nove, onda je najbolje kontaktirati proizvodjače koji često na lageru imaju i korišćene mašine u ponudi.

      Избриши
  3. Pozdrav Milane. Naravno da se ne razumem u materiju. Interesuje me da li mašine koje prave na primer muške čarape, jednobojne, mogu da proizvode i dečije čarape, a da li mašine koje prave šarene čarape moraju da imaju neki softver, kako zapravo funkcionišu i koju uzeti?

    ОдговориИзбриши
  4. Pozdrav Zorane i hvala Vam na pitanju, sigurno će pomoći još nekome.
    Mašine za proizvodnju čarapa se dele na muške, ženske i dečije. Ako se napravi bela čarapa u npr. veličini 40 onda svakako može da bude i muška i ženska tako da se pod mašinama za ženske čarape podrazumevaju mašine za "najlon" čarape.
    Najrasprostranjenije mašine, medju polovnim, su mehaničke mašine. To znači da se one ne programiraju kompjuterom već mehanički na samoj mašini, tako mogu da se dobiju proste šare u vidu pruga. Često su ove mašine jako stare ali kod dobrog "majstora" rade perfektno. Ako je dizajn složeniji i zahteva konkretne oblike (slike) onda se koriste kompjuterizovane mašine koje su samim tim i skuplje. Treba znati za početak, da svaka mašina plete jednobojne čarape, bilo da može ili ne može da plete šare. Sam softver obično ide uz mašinu pri kupovini mada se često sreću stariji prodavci koji nude softver uz doplatu.
    Na žalost, ne mogu Vam reći koju da kupite. Svako ko radi na odredjenoj mašini, nauči njene cake pa mu bolja i ne treba dok sanja o najskupljoj na tržištu. Moj savet je da započnete posao pa ćete uvideti pozitivne i negativne strane.
    Nadam se da sam odgovorio na pitanje a za svaku drugu nedoumicu slobodno pitajte a ja ću se potruditi da odgovorim.

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala na odgovoru. Za sad ste mi objasnili neke stvari. Lista oglase, domaći su siromašni sa ponudom. Na stranim oglasima vidim veoma bogatu ponudu, ali tu je pitanje uvoza ...

    ОдговориИзбриши
  6. Postovani Milane,da li mozete se javiti e mailom,ako Vam nije problem da mi odgovorite na nekoliko pitanja. Hvala puno
    nemanja621@gmail.com Hvala puno unapred

    ОдговориИзбриши
  7. Slobodno se javite i Vi meni, moj mejl je mso_om@yahoo.com ili damteks@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  8. Gdje da nadjem majstora za signacijum masinu Valjevo

    ОдговориИзбриши
  9. Pozdrav Milane gde se kod nas u Srbiji proizvode carape? Znam za fabriku iz Bosilegrada, Udarnik je odavno zatvoren. Zasto na nasem trzistu nema nasih proizvoda vec sve sami Kinezi ili Turci? Da li zato sto nismo zainteresovani ili je nas gotov proizvod skup za nase trziste? Volela bih kad bi ste se javili na moj mail posto imam jos pitanja za vas. Unapred hvala! dadaj88@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  10. Pozdrav, vidim da ste aktivni I dalje, mene zanima Ako mozda znate gde mogu da kupim otpad od najlon carapa u boji 😀 nesto bih pravila Pa mi se ne isplati da kupujem ceo unihop naravno parcici ne mogu bas biti sitni, oko 5 cm I veci. Nije bas tema Ali ne skodi da pitam 😀 hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovanje,
      izvinjavam se što tek sad odgovaram. Ne znam gde biste mogli da nađete. Verovatno kod bilo kog proizvođača.

      Избриши
  11. Dobar dan, veoma lepo opisano za sve zainteresovane sve pohvale, ja sam skroz neiskusna po pitanju carapa, projzvodnje,i tako tih stvari na tom pitanju pa mi je bilo jako zanimljivo citati vas teks, zajedno sa suprugom smo odlucili da pokusamo i oprobamo se u ovom poslu, imam hiljadu pitanja zasto se u srbiju neprave carape nego uvozimo iz drugih zemalja? Gde nabaviti masine? Kako? Koje? Sta prvo za pocetak poceti raditi? Gde naci trziste musterije? Kako doci do materjala? Gde se mogu obuciti za rad na neku masinu? Bezbroj stvari koje bih htela znati?

    ОдговориИзбриши
  12. I ja sam zainteresovana za proizvodnju čarapa, ali nemam iskustva, da li postoji mesto u Beogradu gde bih mogla otici na obuku?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U novom pazaru kao nekom centru tekstine industrije nase zemlje ima obuka, dok u bg mislim da nema, jedino u sklopu vanrednih skola na pr oxford

      Избриши
    2. Mi se bavimo proizvodnjom carapa, i za sve masine koje prodajemo dajemo i obuku. U pitanju su masine za pletenje pamucnih carapa i hulahopa, razlicitog broja igala. To znaci da se masina razlikuje da li plete velicine za odrasle, decu ili bebe. Nalazimo se u Krusevcu.

      Избриши
    3. Дејан12 јун, 2021

      Здраво,може контакт?Хтео би купити машину

      Избриши
    4. Pozdrav
      Molio bi ako moze kontakt za masine i obuku iz Krusevaca.
      Hvala
      sedos.vik@gmail.com

      Избриши
  13. Daje li drzava neku pomoc po pitanju kupovine masina,opreme..

    ОдговориИзбриши
  14. Poštovani, može i meni kontakt za mašine i obuku iz Kruševca. Hvala��

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман01 октобар, 2023

    Zdravo moze li kontakt za masine i obuku?

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje