Igle, sve o iglama


                Osnovni deo svake šivaće mašine je igla. Kako bi omogućili da igla odgovara mašini i vrsti materijala koji se šije, proizvodjači su napravili mnogo tipova i vrsta igala. Igla mora da odgovara mašini kojom se šije, vrsti materijala pa čak i brzini šivenja.

                Svaki tip igle ima oko 6-8 dostupnih veličina, popularniji odnosno rasprostranjeniji tipovi igala mogu imati i do 15 različitih veličina i sve to sa različitim vrhom igle koji mora da odgovara materijalu.

Funkcija igle je da napravi prolaz za konac i povuče ga kroz materijal, da napravi petlju koja će biti prihvaćena hvatačem konca ili da provuče konac kroz petlju koju stvara neki drugi deo mašine i tako formira bod na materijalu.

Delovi igle (i čemu služe)


delovi-igle



Glava igle – na vrhu se nalazi zaobljeni deo koji pomaže pri uvodjenju igle u iglenicu, zatim sledi zadebljanje koje služi da igla ne pukne kada se stegne na mesto.

Telo igle – ovaj deo igle trpi najveći procenat trenja pa tako i zagrevanja tokom prolaska kroz materijal.

Duži žljeb – nalazi se sa jedne strane igle i služi za polaganje konca dok prolazi kroz materijal. Ovim se smanjuje rizik od pucanja konca usled trenja. Primetićete da se konac u iglu uvodi sa te strane.

Manji žljeb – nalazi se na suprotnoj strani od dugačkog i pomaže pri formiranju petlje koja pravi bod. Tik uz njega prolazi hvatač konca (grajfer).

Uši igle (oko) – se nalazi sasvim dole i služi za provlačenje konca. Može biti manjeg ili većeg prečnika u zavisnosti od konca.

Vrh – postoje različiti vrhovi igle (o tome u daljem tekstu) a funkcija im je što bolja penetracija kroz materijal.

                Ovo su samo osnovni i najčešći delovi igle ali to ne znači da ih svaka igla ima, prema materijalu i vrsti mašine javljaju se i varijacije.

Identifikiacija igala – koju iglu koristiti


                Igle se identifikuju sa tri parametra: tip igle (sistem), veličina i prema vrhu.

Tip igle, sistem


                Sistem definiše dimenzije igle koja odgovara tipu mašine. U zavisnosti od mašine i tipa uboda igle se proizvode u različitim dužinama njihovih delova. Preporučljivo je da se posavetujete sa proizvodjačem mašine koja je odgovarajuća  igla za odgovarajuću mašinu.

koju-iglu-koristi-sivaca-masina
Slika: fabrička pločica na mašini.


Veličina (finoća)


                Generalno se debljina igle označava na dva načina mada postoje i drugi. Prvi način (i najrasprostranjeniji) je prema metričkoj numeri (Nm). Ovaj način predstavlja prečnik igle u stotinkama milimetara. Mera se izvodi iznad malog žljeba. Primera radi, Nm 110 označava prečnik od 1,1 milimetar dok je Nm 50 u stvari 0,5 milimetara. Ovaj način merenja predstavlja usvojeni standard iz 1942 godine.

precnik-igle


                Drugi način označavanja je (u originalu) “singer/asia” koji se još naziva i “američki sistem”. Ovaj standard koristi korespodentne brojeve za odredjene debljine. Često se pored numeričkog obeležja na igli nalazi i ovaj broj. U narednoj tabeli možete videti uporedne debljine i njihova obeležja.

druge-finoce-igle


Vrh igle i njegova namena


                Vrhovi igala se se klasifikuju na okrugle (za obične materijale) i na vrhove namenjene za kožu.
Okrugli vrhovi postoje u mnogim varijantama (čak 20-ak različitih) ali je samo osnovnih šest u redovnoj upotrebi pa ćemo samo njih pomenuti. Na pakovanjima igala možete lako videti njihove oznake a ovde ćemo ih i objasniti.

pakovanje-igala
velicina-tip-igle


kakav-postoji

SPI


                Vrh koji se koristi za guste tkanine jer ih ovakav vrh manje oštećuje, pomaže prav šav i umanjuje gužvanje po šavu. Česta upotreba je kod mikrofibera, materijala sa impregnacijama, često za vidne šavove (iberštepe) na kragnama i manžetnama na košuljama.

R


                Ovo je klasičan okrugli vrh koji se koristi za standardne šavove i uobičajene materijale. Igla sa ovakvim vrhom ne buši materijal već gura žice osnove i potke sa strane dok prolazi kroz materijal.

SES


                Ovakav vrh se koristi za laku konfekciju kod pletenih materijala pa čak i kod laganog teksasa.

SUK


                Vrh namenjen srednje teškim pleteninama, srednje grubom ili delimično kamenovanom teksasu.

SKF


                Ovakav vrh se proizvodi za grubu trikotažu i guste elastične tkanine (toliko je zaobljen da ne prekida niti izgura elastično predivo van konstrukcije materijala).

SKL

                Za srednje grube elastične materijale, za konce od elastomera kao i grublju trikotažu.

Vrhovi namenjeni sečenju


                Poprečni presek ovakvog vrha nije krug već može biti elipsastog, trouglastog,… poprečnog preseka. Ovakve igle se proizvode za jako guste materijale i prvenstveno kožu i netkani tekstil. One buše materijale mnogo više od običnih igala te tako omogućavaju lakši prolaz konca (ne tare o materijal).  Postoji pregršt vrhova ali se sledećih jedanaest najčešće koristi.

igle-za-prosecanje


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje