Zašto se neki materijali mere na metre a neki na kilograme




                Najčešći je slučaj da se trikotažni materijali mere na kilograme a tkani na metre. Ne postoji osoba koja se nikada nije pitala zašto je to tako. Razlog je relativno prost.

utrosak-materijala


                Tkani materijali su stabilnijih dimenzija jer širina razboja uglavnom odredjuje širinu materijala. Kako su tkanine manje istegljive od pletenina, tako se i njihove dimenzije ne menjaju značajno tokom upotrebe. Zbog toga, kada kupujete platna, možete kupiti širinu i dužinu koja vama odgovara, mereno metrom.

                S druge strane, pleteni materijali su lako istegljivi po širini te im se dužina recipročno skraćuje. Zamislite kupovinu kod trgovca koji meri trikotažu na metar i pri tome je isteže. Motanjem na rolne se trikotaža mašinski često istegne u nekom malom procentu, pri utovaru i istovaru takodje može doći do blage deformacije pa je zato preporučljivo da položena krojna slika odleži pre krojenja (12 – 24 sata) jer se materijal tada nalazi u opuštenom stanju pri čemu se oslobadja zategnutosti koja je nastala usled gore pomenutih razloga a i usled samog polaganja na sto za krojenje. Materijal se ovako često sakupi (manje ili više) u svim pravcima.

                Ako kupujete materijal za uzorke u manjim količinama, slobodno ga kupite na metar bez obzira na vrstu materijala, ali ako vam je potrebno da izračunate utrošak u kilograme kada imate krojnu sliku u metrima (ili obrnuto) pogledajte formulu OVDE


Možda vas interesuje i:

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Mašine za automatsko polaganje

Utrošak materijala na osnovu uzorka ili šablona

Plan krojenja (sa primerom)

Krojenje – 7 gubitaka materijala (sa rešenjima)

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje