Šta je šivač/ica a šta krojač/ica (šnajder/ka)




                Ovaj tekst bi trebalo da objasni razliku izmedju šivačice i krojačice ili popularno, šnajderke. Ovim pitanjem sam želeo da se pozabavimo radi profesionalizma u izražavanju pa će tako „profesionalci“ moći da budu tačniji u razgovoru.

šivenje-šnajderka-krojač

                Ova dva pojma se često mešaju iako su potpuno različite veštine potrebne za ta dva posla. Šivač (šivačica), u osnovi, radi na jednoj mašini, jedan tip boda, jednu operaciju rada na celom odevnom komadu tokom celog radnog vremena, dok šnajderka radi razne poslove i to na odevnom predmetu od materijala do gotovog proizvoda.

                Tokom industrijalizacije, nastale su fabrike onakve kakvim ih danas poznajemo, sa velikim brojem mašina različitih namena i sa velikim brojem radnika gde svaki radnik pojedinačno upravlja jednom mašinom, za koju je obučen, radeći jedan te isti šav tokom celog dana pa čak i tokom celog meseca i godine. Takvi radnici su šivači. Mogu biti obučeni za još neku mašinu ali je to uglavnom sve.

                S druge strane, krojač (šnajder) zna da napravi ceo odevni predmet od početka do kraja. Od uzimanja mera preko konstrukcije i modelovanja, šivenja pa sve do peglanja finalnog proizvoda. Njihov posao nije masovna već komadna proizvodnja i oni svoje mesto u masovnoj proizvodnji nalaze u odeljenjima za modelovanje i pripremu gde je potrebno razraditi model od prvog do poslednjeg šava.


                Ako Vam je ovaj tekst od koristi, pogledajte i ostale i ne zaboravite da nas pratite i na Fejsbuku.

Коментари

  1. Kompletna moda koju volim podrazumeva second hand kupovinu i umece dobrog snajdera. Sve je uvek kao saliveno jer je doradjeno za mene, a stil mogu uvek da odaberem kroz vreme

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje