Kako izbaciti škart još u toku proizvodnje (ključne tačke za kontrolu)



                Kako bi kontrola funkcionisala u svakom „odeljenju“ mora postojati odredjeni standard kvaliteta. Svaki naredni korak u proizvodnji mora biti zadužen za kontrolu predhodnog, što dovodi do sistema gde „svako svakog kontroliše“. Na ovaj način smo za istu grešku dobili dve odgovorne osobe jer nije redak slučaj da se komad porubi preko rupe ili sastavi preko loše pripremne operacije i onda je najčešći izgovor radnika „to nije moja greška, ja sam moj deo posla odradila kako treba a to što neko pre mene nije gledao to nije moj problem“. Ako zadužimo da operacija „posle“ gleda i posao operacije „pre“ dobijamo značajno kvalitetniji finalni proizvod. Da se razumemo, ovde se ne govori o kontroli u punom smislu te reči već o letimičnom pogledu na predhodnu operaciju. Ovako se škart primećuje pre nego dodje do finalne kontrole i na taj način će taj škart manje koštati.
               

                Samosvest ovde igra ključnu ulogu gde svako kontroliše sebe a zatim i onoga pre sebe. Mnogi će ovde reći da ne treba radnike opterećivati ali ja se tu ne slažem jer smatram da svaki član tima, proizvodnje, firme,... treba da ima na umu jednu jedinu stvar a to je KVALITETAN finalni proizvod.

Krojačnica


                U krojačnici je najčešće jedan čovek zadužen za kontrolu obavljanja poslova. Na ovaj način izbegavamo raspravu oko toga ko je pograšio. Njegova zaduženja su:

-          kontrola šablona (prema tabeli mera)
-          kontrola sloja (utrošak materijala)
-          materijal (prema nalogu)
-          nijanse i partije materijala
-          broj komada u svežnju


Štampanje i vez


                U ovom odeljenju je kao i u krojačnici jedna osoba zadužena za kontrolu rada a ujedno i obavlja ove poslove. Ključne tačke kontrole su slične pa su zato objedinjene:

-          kontrola motiva (prema nalogu)
-          broj komada (prema nalogu)
-          boje način izvodjenja
o   gustina sita (za štampu)
o   veličina rastera (za štampu)
o   broj uboda (za vez)
o   raspored uboda (za vez)
-          kontrola položaja aplikacije
-          finalni izgled

Šivara


                U šivari je svakako najveća odgovornost jer se ovde kontrolišu svi predhodni poslovi.

-          ulaz komada
-          broj komada (ukupno i po svežnjevima)
-          mere iskrojenih komada
-          nijanse
-          položaj veza odnosno štampe
-          broj uboda po centimetru (prema nalogu)
-          zategnutost konca
-          greške pri šivenju
-          fleke od ulja
-          pravilna postavka etiketa


Kontrola gotovih proizvoda


                Bilo ko da je pogrešio, finalna kontrola je ta čiji je posao da grešku otkrije. Tačke konačne kontrole su:

-          kontrola pegle
-          štampe ili veza
-          fleke
-          konci
-          ubodi po centimetru dužnom
-          kvalitet šavova
-          konačne mere gotovog proizvoda
-          etikete
-          viseće etikete
-          pakovanje

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje