Povećanje produktivnosti u šivari u 9 koraka




U proizvodnji odeće, šivara je svakako mesto koje igra najvažniju ulogu kada je poštovanje rokova isporuke u pitanju. Ovo je ujedno i razlog zašto se najviše studija rada i izvodi upravo pri ovom koraku proizvodnje. Najveća pažnja se posvećuje ovom odeljenju i pri motivaciji radnika. Najmnogoljudnije odeljenje u proizvodnji odeće bi trebalo da funkcioniše kao sat, sa parolom „samo napred“. Evo nekoliko saveta kako da „sat“ radi lakše.


1.       Obuka (ili prosto „zašto i kako“)


Radnik za mašinom u proizvodnji može biti sa više ili manje iskustva, brži ili sporiji ali niko od njih neće dati svoj maksimum ako ne zna šta radi i zašto se trudi i zato je vrlo važno da se svakome ponaosob objasni operacija koju će raditi tog dana. Prosto objašnjenje kao što je: ti ćeš raditi to i to, zbog narednog u liniji koji će raditi ovo i ovo, tvoj šav mora da izgleda ovako. Poznajem i suviše ljudi koji smatraju da je dovoljno radniku dati uzorak i ako ne zna da uradi svoje nije za njihovu proizvodnju. Zar nije lakše posvetiti par minuta nekome i izbeći dodatnu nervozu u vidu vraćenih komada ili otkaza i traženja novih ljudi?

2.       Motivacija


Motivacija igra glavnu ulogu kod rada i učinka bilo kog čoveka. Da bismo motivisali dva čoveka potrebne su nam dve različite metode. Nekoga motiviše ljubav, drugog pak novac, trećeg porodica, dosada,... Naš zadatak je da kolektivno motivišemo ljude za rad. Mnoge knjige su napisane na temu motivacije, kako lične tako i kolektivne te toplo preporučujem takvo štivo. Nešto mojih misli na tu temu imate OVDE i OVDE o platama.

3.       Iskusniji radnici na kritičnim operacijama


U svakoj proizvodnoj liniji postoje kritične operacije koje se nalaze na takvom mestu na odevnom predmetu da mu često definišu krajnji izgled. Kritične operacije mogu biti i one operacije koje jednostavno zahtevaju duže vreme izrade. Na takvim operacijama bi trebalo da rade radnici sa više iskustva kako se ne bi stvaralo usko grlo u proizvodnji ili narušavao krajnjiizgled nekog proizvoda.

4.       Usavršavanje metoda rada


Studija pokreta je zasebna disciplina u tekstilnim tehnologijama. Prva stvar koju će bilo koji stručnjak utvrditi pri obilsku radnog mesta jeste raspored sredstva i predmeta rada na mašini. Slučajni i nepotrebni zahvati nastaju zbog nesavršenosti čovekovog rada ali i zbog neusavršenosti mašina i pomagala. Znajući ovo, trebalo bi se potruditi da svakom radniku ponaosob pomognemo pri rasporedu na radnom mestu. Ovo su često i banalne stvari kao što je odlaganje makaza sa leve strane a radnik odseca konac desnom rukom. Ovaj i slični slučajevi ne samo da usporavaju rad već i dovode do bezrazložnog zamora čoveka usled neprirodnih položaja tela pri svakom dosezanju za željenim predmetom.

5.       Raspored mašina u pogonu


Pravilan raspored mašina se vrši u odnosu na model koji se šije i u odnosu na redosled operacija šivenja. Značajne uštede u pripremno – završnom vremenu se postižu upravo na ovaj način.

6.       Uzimanje posla (svežnjeva)
Kada govorimo o pripremno – završnom vremenu, moramo da pomenemo i uzimanje posla.
Nakon završene operacije, radnik vezuje svežanj, uzima novi, odvezuje i započinje rad (u velikoj većini pogona koje koriste sistem svežnjeva). Ovo vreme predstavlja pripremno – završno vreme. Postoji više načina da se ono smanji ali ni jedan jedini način da se ono potpuno eliminiše. Čak i u sistemima koji koriste pokretne trake ili viseće transportere, ovo vreme postoji. Postoji nekoliko popularnih načina koji se uspešno bore sa ovim problemom: pokretne trake, viseći transporteri i zaliha posla (u manjim pogonima). Koji god način da koristite u vašem pogonu, voleo bih da podelite sa svima nama u komentarima.

7.       Nepotrebna prekidanja rada


Probajte da smanjite ili potpuno izbegnete prekidanje nečijeg rada dugačkim objašnjavanjima. Prosto, zar ne?

8.       Ciljevi


Postavljanjem odredjenih ciljeva za dnevnu proizvodnju grupno ili individualno se pokazalo kao vrlo uspešna metoda za motivaciju. Na taj način motivišemo ljude da ponekad „izvuku“ iz sebe i ono što nisu zanli da mogu.

9.       Prekovremeni rad


U odeljku „Misija“ možete naći moj stav o prekovremenom radu čiji sam potpuni neprijatelj.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje