Sakupljanje pletenina i dorada pranjem




                Pletenina je pri skidanju sa mašine prilično deformisana. Mnogi faktori su zaslužni za to: debljina predje, sirovinski sastav, uslovi pletenja, finoća mašine, vuča na mašini, broj sistema u radu, prepletaj,...


                Deformaciju bismo objasnili ovako: pri pletenju predja se oblikuje u petlje pri tom akomulirajući odredjenu potencijalnu energiju. Ovakve sile izazivaju odredjeni pritisak niti o niti na mestima ukrštanja. Tada se javlja trenje koje sprečava pomeranje predje. Predivo teži da se vrati u prvobitni položaj, odnosno u neistegnuto stanje. Pletenina nakon skidanja sa mašine narednih 5 – 20 dana (u zavisnosti od sredine) teži da se sakupi; ako je ostavljena u raširenom stanju, bez zategnutosti. Ovaj postupak se naziva suva relaksacija pletenina. Teorijski, suva relaksacija je sasvim dovoljna da se pletenina stabilizuje i ne menja više svoj oblik. Praktično, ovo je tačno ali pod uslovom da se ne menja ni okolina u kojoj se pletenina nalazi. Kako je ovaj način ne izvodljiv zbog upotrebe odevnog predmeta izradjenog od pletenine, primenjuje se mokra relaksacija.

Mokra relaksacija pletenine


                Ovaj termin se u praksi retko koristi jer je to u stvari; pranje. Možete čuti starije majstore koji će reći „šetlandiranje“. Kako bilo, pranje je vid dorade pletenine i izvodi se uz povišenu temperaturu i sredstva za obradu.

                Poznato je da većina vlakana bubri u mokroj sredini (bubre i do 30% svog poprečnog preseka) što dovodi do povećanja devljine predje koja sada ovako uvećana mora da se prilagodi obliku petlje. Nakon sušenja, pletenina se sakuplja, praktično, usled menjanja oblika predje. Sve nas ovo dovodi do zaključka  da se pletenine koje su izradjene od sirovina koje više upijaju vode, više i sakupljaju.

Dorada pletenina i temperatura pranja


                Najčešće korišćeni metod pranja pletenina koji sam ja video je: pranje 15 – 30 minuta pri temperaturi od  30 – 40 °C uz sredstvo za pranje (najčešće samo omekšivač). Cedjenje centrifugom i zatim sušenje. Sušenje ili uz srednju temperaturu u sušari ili prirodnim putem bez istezanja pletenine. Na dalje ću opisati teorijske relaksacije pletenina.

                Mokra statička relaksacija se postiže uranjanjanjem pletenine u vodu (bez opterećenja) na 40°C sa 0,1% sredstva za kvašenje gde se u roku od 48 sati postiže relaksacija. Sušenje treba obaviti centrifugiranjem a zatim odležavanjem pletenina na temperaturi od 60°C.

                Puna relaksacija: pranje na 40°C; vreme 15 minuta uz sredstvo za pranje. Centrifugalno cedjenje i sušenje u trajanju od 1 sat na temperaturi od 70°C. Nakon toga, odležavanje u standardnoj atmosferi.

                Potpuna relaksacija – pranje na 40°C; 20 minuta uz sredstvo za pranje. Centrifugalno cedjenje i sušenje od više sati na temperaturi od 70°C i odležavanje u standardnoj atmosferi.

                Relaksacija pamučnih vlakana – pmučne pletenine dozvoljavaju teorijski potpunu relaksaciju pri pranju 12-o procentnim rastvorom NaOH (natrijum hidroksid) na temperaturi od 60°C u trajanju od 1 sat. Nakon ovog tretmana obavezno je ispiranje i cedjenje centrifugom. Sušenje se izvodi u standardnoj atmosferi odležavanjem. Može se primetiti sličnost sa mercerizacijom.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje