Kontrola šivenja
Kaže
se da je šivara srce proizvodnje jer se tu iskrojeni delovi spajaju u celinu i
nastaje gotov odevni predmet. Ne treba zanemariti ni druge delove proizvodnje.
Jedno bez drugog ne ide.
Kada
govorimo o kontroli kvaliteta koji se dobija iz šivaone, kontrolu možemo
podeliti na dva aspekta:
1.
Kontrola šivenja i šavova i
2.
Konačan izgled.
Kako bi odevni predmet treba da izgleda, sa ova
dva gledišta?
Kontrola
šivenja i šavova
-
Bez rupa od igle
-
Bez „preskakanja“ mašine
-
Bez nabora odnosno nategnutih šavova
-
Ujednačena gustina boda
-
Ujednačena širina šavova
-
Ujednačena boja konca
-
Bez stranih materijala ili prašine upletene u šavove
-
Ista boja konca na svim šavovima
Konačan
izgled
-
Veličina sašivenih delova
-
Poštovanje detalja u odnosu na uzorak
-
Pravilna rasporedjenost svih činioca odevnog predmeta
-
Svi delovi moraju biti iste nijanse
Znam da će ovaj tekst biti
mnogima besmislen ali meni nije. Posvećen je jednom propalom pogonu. Naime, dao
sam na uslužno šivenje odredjeni model koji mi je isporučen van svih dogovora i
rokova. Otvor na džepovima je bio toliko mali da ruka nije mogla da udje, dva različita
džepa su bili na različitim mestima od uzorka, ukrasni paspuli (koji su druge
boje od osnovnog materijala, stavljeni radi kontrasta) su bili krivi. Kada sam
sa spoljašnjeg izgleda prešao na unutrašnji izgled dočekalo me je iznenadjenje,
boje konca su se, od faze do faze izrade, razlikovale. Bilo je tu svih boja
osim potrebne.
Zato, pamet u glavu i kvalitet
u džep!
Коментари
Постави коментар