Parafinisanje prediva




                Predja (predivo) se na mašinama kreće velikom brzinom pri čemu dolazi u dodir sa radnim delovima mašine. Usled trenja, delovi (vodjači, igle,...) se zagrevaju pa ne retko znaju i da delimično istope predivo čime je zatežu pa se dešava da predja pukne ili se suviše zategne i tako formira neželjenu pleteninu odnosno pravi greške.


                Ovakvi slučajevi se rešavaju parafinisanjem predje. Parafinisanje se izvodi najčešće na mašini za premotavanje tako što predivo prelazi preko parafina. Postoje i uredjaji na samim mašinama za pletenje koji parafinišu predivo pri prolasku kroz vodjače.

                Treba naći optimalnu vrednost količine nanetog parafina jer i previše parafina dovodi do problema. Odredjena količina parafina se zadrži navodjačima pa usled stvaranja prašine i prljavštine od vlakana, stvara se i trenje koje pravi sasvim slične probleme kao i ne parafinisana predja. Takodje, parafin zna i da popuni kukice igala pa igla ne hvata svaki put predju. U praksi se pokazalo da parafinisanu predju treba iskoristiti u roku od 20 dana.

                Najsigurniji način da utvrdimo da li količina nanetog parafina odgovara uslovima rada jeste praksa jer se problemi javljaju čak kod identično nanetog parafina kod dve različite predje. Obojene i neobojene predje istog sirovinskog sastava mogu da imaju različito ponašanje na istoj mašini i isto parafinisane. Ovako nešto se najčešće javlja zbog lošeg postupka bojenja.

                U praksi sam sretao dosta iskusnih štrikera da ručno namažu parafinom kopsu bez premotavanja uz teoriju da su tako parafinisali bar 1/3 kopse.

kako parafin predivo predja pletenje

kako parafin predja predivo pletenje tekstilna-industrija svet

                Najpouzdaniji način ipak jeste premotavanje predje na mašini za premotavanje jer se tako uverimo da je predivo lepo namotano od same cevke do samog kraja (čest je slučaj da radnik u predionici to ne uradi), ovim putem još i odstranimo loše nastavljeno predivo odnosno loše uvezane čvorove ( takodje čest slučaj) i predivo bude sveže parafinisano u onoj meri u kojoj smo to uvideli da je potrebno spram mašine i samog artikla.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje