Kako zameniti oštećeni komad (saveti)




                Često se u finalnoj kontroli dogodi da dodje komad sa oštećenim (feleričnim) delom. Ma koliko se trudili da felerične delove odvojimo u krojačnici ili ih odbacujemo u šivari, neminovno je da pojedini komadi budu ušiveni i kao takvi dodju do kontrole. Naravno, ovakve komade treba popraviti i pretvoriti ih u ispravne.

                Da bismo dobili ispravne komade, trebamo zameniti neispravan deo odevnog predmeta. Ovo treba uraditi pametno tako da ne povećamo potrošnju materijala ili, još gore, napravimo još felera. Odakle nam materijal za zamenu oštećenog komada i kako da oparamo i zašijemo deo a da zadržimo kvalitet?


                Otpadci iz krojačnice

Tokom krojenja se obavezno javlja odpadak. Pogodni odpadak za dokrojavanje i prekrojavanje je onaj koji se javlja na početku i na kraju bale. Početak bale je obično istegnut ili prljav pa se često odbacuje. Kraj bale je uglavnom kratak za sloj pa se kao takav koristi za paspul trake itsl. Kao što se vidi, zgodno je koristiti ove delove jer time ne povećavamo potrošnju materijala.

                Treba voditi računa o partiji materijala, tačnije o nijansama. Kada su u pitanju odevni predmeti koji su prani, radi obrade, teško je utvrditi tačan kolorit. Svakako je preporučljivo da se i dokrojeni delovi operu ali tek nakon šivenja kako bi dobili isti (ili bar sličan) opip i izgled zamenjenog dela.

                Novi materijal

Ako otpadci iz krojačnice ne pomažu (što nije redak slučaj) uvek možemo uzeti novu balumaterijala i dokrojiti deo koji nam nedostaje. Kada koristimo novu balo, javljaju se dva problema: nijanse i povećana potrošnja materijala.

                Ispravni komadi

Ova opcija podrazumeva paranje dva ili više neispravna komada kako bismo dobili ispravan komad odeće. Ako nemamo drugih opcija, umesto da dobijemo više neispravnih dobićemo bar jedan ispravan komad odeće.

                Paranje neispravnih komada je jako pogodna opcija kada su u pitanju štampani, vezeni, prani ili komadi tretirani nekom drugom metodom. O nijansama ne treba ni trošiti reči.

                Trikotaža

Trikotaža (što manje finoće to "bolje") predstavlja čest izvor felera pri pletenju. Repasiranje, reparacija, hvatanje petlji,... Sve su ovo termini za istu stvar. Pletaćom iglom, odgovarajuće finoće, moguće je nastaviti promašene petlje tako da se imitira samo pletenje. Vešta ruka i radnik koji se razume u mašinsko štrikanje će ovo lako uraditi.

                Ako imate još neki savet kako da izbegnemo felere, napišite nam u komentarima.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje