Loš kvalitet - često zanemareni razlozi
Poslednjih decenija svet
se čini sve manjim a razlog za to je razvoj interneta i kurirskih službi. Na
samo par klikova mišem možemo naručiti robu iz bilo kog dela sveta i ona nam
stiže brže i jeftinije do kućnog praga nego da smo sami otišli u kupovinu. Svi
ovi faktori doprinose povećanju konkurentnosti na tržištu. Po zakonu ekonomije,
konkurentnost utiče na cenu i kvalitet.
Kakvo je stanje u vašoj
proizvodnji? Imate osobe zadužene za kontrolu. Odgovorite iskreno: kakav je
kvalitet vašeg proizvoda u procesu šivenja ili bilo kom drugom procesu? Da li
vaša proizvodnja daje komade bez greške?
U daljem tekstu ću
navesti neke od razloga zbog kojih vam je kvalitet slabiji. Na većinu ovih
razloga mnogi proizvođači ne obraćaju pažnju a svakako utiču na kvalitet.
1. Nedostatak znanja
Ovde ne mislim na
stručnost. Ovde ne mislim na nedostatak znanja osoba zaduženog za kontrolu. Ovde
govorim o opštem znanju svih zaposlenih o tome kako finalni proizvod treba da
izgleda. U većini slučajeva samo šaka ljudi zna tačno kakav se kvalitet traži. Ako
se svakome, uz pokazivanje operacije, skrene pažnja na šta da obrati pažnju,
većina grešaka će biti eliminisana i to prostim zdravim razumom.
Pre početka novog artikla
ili nove operacije treba svima skrenuti pažnju na ključne tačke.
2. Loše rukovanje materijalom
Od magacina sirovina
preko svih ruku kroz koje bala prođe, do šivare, postoji više primera lošeg
rukovanja materijalom. Loše rukovanje može da uništi materijal (pogotovo na
ivicama i početku rolne) kasnije moramo da odbacimo feler i samim tim povećamo
utrošak materijala. Prašina je još jedan od uzročnika propadanja materijala. Često
i zračenje od tankog lima od kojih su često napravljena skladišta ili direktno
ispod crepa od krova. Ovde treba nabrojati i Sunce. Fleke znaju da prodru i do
pola bale a najčešće se javljaju sa podova. Dakle, bale držite u najlonu i barem
malo uzdignete od poda.
3. Loš materijal
Ovde više nemam šta da
dodam. Odabir sirovine utiče na cenu ali loš odabir sirovine može negativno da
utiče na cenu i to je jednostavno stvar ličnog izbora.
4. Problem u komunikaciji
-
Ne
prosleđena informacija pravim ljudima u pravom trenutku
-
Preneta
informacija ali neshvaćena. Ovaj scenario se češće dešava nego što i može da se
pretpostavi
-
nepotpuna
informacija.
5. Ne održavanje mašina
Održavanje mašina
podrazumeva otklanjanje kvarova, pravilno uvlačenje konca, čišćenje od prašine (pokrivanje
mašina dok nisu u radu je odlična mera prevencije prašine)
6. Oštećena oprema
Naravno da znam da je
nemoguće uvek kupovati novi deo za svaki koji se ošteti ali treba imati u vidu
prioritete jer oštećena oprema može da unakazi komad. Preventivno održavanje
opreme tome i služi.
7. Neprofesionalni ili nedovoljno obučen radnik u kontroli
Ako kažemo da su u mnogim
firmama radnici u kontroli zaduženi za pokazivanje izvođenja operacija to vom dosta govori o nivou profesionalizma kod radnika u
kontroli.
8. Prljavština
Nečistoća se u
proizvodnji odeće brzo gomila u prašini ima i masne prašine od ulja iz mašina. Održavanje
čistoće na svom radnom mestu, i oko njega, bi trebalo da stoji u opisu posla
svakog radnika.
9. Kvantitet u odnosu na kvalitet
Suviše puta se u
proizvodnji jure rokovi pa se juri količina na uštrb kvaliteta. Zapamtite dobra
organizacija je pola posla.
10. Profesionalizam
Posebno kod starijih
generacija se javlja izjava “ma pusti ga neka prođe niko to i ne vidi”. Ovo je
početak puta ka lošem kvalitetu.
Lični primer:
juče sam imao situaciju
da se u 150 komada jedne veličine javilo 156 komada. 6 komada je falilo u
drugoj veličini što govori da su se podkrali u drugu gomilu. Proverio sam svih
156 komada i utvrdio da svi nose istu veličinsku etiketu. Starija radnica me je
posavetovala “zameni veličine na prvih 6
komada i rešen problem”. Naravno da sam raspakovao svih 156 komada iz kesa i
premerio dok nisam pronašao pravih šest komada. Ni sekund se nisam kolebao da
to uradim i ne kajem se.
Коментари
Постави коментар