Loš kvalitet - često zanemareni razlozi





Poslednjih decenija svet se čini sve manjim a razlog za to je razvoj interneta i kurirskih službi. Na samo par klikova mišem možemo naručiti robu iz bilo kog dela sveta i ona nam stiže brže i jeftinije do kućnog praga nego da smo sami otišli u kupovinu. Svi ovi faktori doprinose povećanju konkurentnosti na tržištu. Po zakonu ekonomije, konkurentnost utiče na cenu i kvalitet.

Kakvo je stanje u vašoj proizvodnji? Imate osobe zadužene za kontrolu. Odgovorite iskreno: kakav je kvalitet vašeg proizvoda u procesu šivenja ili bilo kom drugom procesu? Da li vaša proizvodnja daje komade bez greške?

U daljem tekstu ću navesti neke od razloga zbog kojih vam je kvalitet slabiji. Na većinu ovih razloga mnogi proizvođači ne obraćaju pažnju a svakako utiču na kvalitet.

1. Nedostatak znanja


Ovde ne mislim na stručnost. Ovde ne mislim na nedostatak znanja osoba zaduženog za kontrolu. Ovde govorim o opštem znanju svih zaposlenih o tome kako finalni proizvod treba da izgleda. U većini slučajeva samo šaka ljudi zna tačno kakav se kvalitet traži. Ako se svakome, uz pokazivanje operacije, skrene pažnja na šta da obrati pažnju, većina grešaka će biti eliminisana i to prostim zdravim razumom.

Pre početka novog artikla ili nove operacije treba svima skrenuti pažnju na ključne tačke.

2. Loše rukovanje materijalom


Od magacina sirovina preko svih ruku kroz koje bala prođe, do šivare, postoji više primera lošeg rukovanja materijalom. Loše rukovanje može da uništi materijal (pogotovo na ivicama i početku rolne) kasnije moramo da odbacimo feler i samim tim povećamo utrošak materijala. Prašina je još jedan od uzročnika propadanja materijala. Često i zračenje od tankog lima od kojih su često napravljena skladišta ili direktno ispod crepa od krova. Ovde treba nabrojati i Sunce. Fleke znaju da prodru i do pola bale a najčešće se javljaju sa podova. Dakle, bale držite u najlonu i barem malo uzdignete od poda.

3. Loš materijal


Ovde više nemam šta da dodam. Odabir sirovine utiče na cenu ali loš odabir sirovine može negativno da utiče na cenu i to je jednostavno stvar ličnog izbora.

4. Problem u komunikaciji


-          Ne prosleđena informacija pravim ljudima u pravom trenutku

-          Preneta informacija ali neshvaćena. Ovaj scenario se češće dešava nego što i može da se pretpostavi

-          nepotpuna informacija.

5. Ne održavanje mašina


Održavanje mašina podrazumeva otklanjanje kvarova, pravilno uvlačenje konca, čišćenje od prašine (pokrivanje mašina dok nisu u radu je odlična mera prevencije prašine)

6. Oštećena oprema


Naravno da znam da je nemoguće uvek kupovati novi deo za svaki koji se ošteti ali treba imati u vidu prioritete jer oštećena oprema može da unakazi komad. Preventivno održavanje opreme tome i služi.

7. Neprofesionalni ili nedovoljno obučen radnik u kontroli


Ako kažemo da su u mnogim firmama radnici u kontroli zaduženi za pokazivanje izvođenja operacija to vom dosta  govori o nivou profesionalizma kod radnika u kontroli.

8. Prljavština


Nečistoća se u proizvodnji odeće brzo gomila u prašini ima i masne prašine od ulja iz mašina. Održavanje čistoće na svom radnom mestu, i oko njega, bi trebalo da stoji u opisu posla svakog radnika.

9. Kvantitet u odnosu na kvalitet


Suviše puta se u proizvodnji jure rokovi pa se juri količina na uštrb kvaliteta. Zapamtite dobra organizacija je pola posla.

10. Profesionalizam


Posebno kod starijih generacija se javlja izjava “ma pusti ga neka prođe niko to i ne vidi”. Ovo je početak puta ka lošem kvalitetu.

Lični primer:

juče sam imao situaciju da se u 150 komada jedne veličine javilo 156 komada. 6 komada je falilo u drugoj veličini što govori da su se podkrali u drugu gomilu. Proverio sam svih 156 komada i utvrdio da svi nose istu veličinsku etiketu. Starija radnica me je posavetovala “zameni veličine  na prvih 6 komada i rešen problem”. Naravno da sam raspakovao svih 156 komada iz kesa i premerio dok nisam pronašao pravih šest komada. Ni sekund se nisam kolebao da to uradim i ne kajem se.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje