Tekstilni inžinjer; opis posla i znanja potrebna za rad u proizvodnji


Tekstilna industrija je industrijska grana koja je nakon raspada državnih firmi bila u blagom zastoju i oržale su se mahom male firme i porodične radionice. Sada je stanje drugačije, sve je manje iskusnog kadra pa se sada taj jaz nadomešćuje školovanim kadrom i obučavanjem mlade radne snage.
            Dosta mladih inžinjera se suočava sa ogromnim problemom kada nakon školovanja stupi u proizvodnju. Prakse i obilasci pogona za vreme školovanja jednostavno nisu dovoljni. Pravi žar proizvodnog pogona svaki mladi inžinjer oseti kada stupe prvi problemi jer se određeni poslovi savladavaju i uče isključivo radom i učešćem na “prvim linijama fronta”. Kako bismo pomogli mladim inžinjerima, sastavili smo listu potrebnih znanja u proizvodnji odeće. Neke stvari će se tražiti a neke ne i to je individualna stvar od firme do firme.

  1. Poznavanje različitih sistema proizvodnje
  2. Poznavanje potrebnih mašina za proizvodnju
  3. Stodija rada
  4. Studija vremena
  5. Poznavanje i čitanje (tumačenje) radnog naloga
  6. Pravljenje operacionog naloga
  7. Tok procesa proizvodnje
  8. Vreme izrade
  9. Sistem ugradnje radnih mesta
  10. Određivanje proizvodnih kapaciteta
  11. Cena koštanja proizvodnje
  12. Potrošnja konca
  13. Poznavanje sredstava i pomoćnih sredstava rada
Ovo su neka osnovna znanja koje tekstilni inžinjer mora da poseduju. Sve ovo se uči tokom školovanja ali svaka od ovih stavki ima i praktičan deo koji se uči jedino praksom. Sve studije vremena i ostale metode u industrijskoj proizvodnji odeće su prihvaćena i podeljena sa drugim industrijama tako da je svaka metodologija proverena i garantovano daje pozitivne rezultate. Svako ko misli da bez određenih stvari može, neće uspeti da dostigne sam vrh industrijske proizvodnje odeće.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje