Odsecanje konca i ušteda vremena
Mnoge kolege tvrde da seča
konca ne košta puno odnosno, da nemaju veliki utrošak vremena.
S druge strane mnoge kolege na svojim radnim
mestima ne tolerišu “repove” od ne odsečenih konca. Sretao sam slučajeve da se
vrati svežanj sa naredne operacije kako bi prethodni radnik prekontrolisao
svaki komad gde nije posekao konce i to samo zato što je nađen jedan jedini “rep”
na gomili od 50 komada.
Poslednjih godina sve više inženjera i ostalih
radnih ljudi shvataju da je seča konca operacija koja ne dodaje na vrednosti
gotovog proizvoda te je poželjno eliminisati je. Čak i ako u pogonu ne postoje
mašine koje same ne odsecaju (što bi bilo idealno) svaki radnik bi trebalo na
svom radnom mestu da seče konce za sobom. Ovakva radna disciplina nam donosi
mnoge prednosti, a mana teško da ima.
Koje su prednosti seče konca kod svake operacije?
- Naredna
operacija trpi;
u većini operacija konac
od prethodne operacije ostane u šavu trenutne operacije što seču konca kod
kontrole može da učini još komplikovanijom i rizičnijom po šavove i sam izgled
odevnog predmeta.
- Teže
je seći više komada;
kada radnik za sobom
odseče konac koji je upravo izvukao ispod igle (i već ga drži u ruci), brže će to
da obavi nego neko kome je dat ceo svežanj (njemu konac nije u ruci već mora da
otvori svežanj, potraži konce, odseće ih i na kraju zaveže svežanj).
- Opasnost
od seče komada
nije retkost da radnik
koji seče grupno konce ošteti sam odevni predmet. Ovo može da se desi iz više
razloga ali se sve na kraju svede da radnik za mašinom kad izvlači komad ispod
igle, već ima konac u ruci i samo treba da ga iseče do kraja.
- Smanjuje
ljudstvo
ako je u fazi kontrole
potrebno manje vremena za jedan komad, neretko se desi (pogotovo kod većih
serija) da se smanji i broj potrebnih radnika za kontrolu. U većim sistemima
koji broje više stotina ljudi često se zapošljavaju radnici kojima je radno
mesto samo sečenje konca ispred faze kontrole.
- Smanjuje
potrošnju konca
Potrošnja konca je još
jedan trošak koji svaka ozbiljnija proizvodnja odeće nastoji da eliminiše.
Najbolja ušteda se javlja sa mašinama sa automatskim odsecanjem konca. Ako se
pak konac seče ručno bez pažnje na dužinu odsečenog, javljaju se slučajevi da
radnik odseče i do 20 centimetara konca i tako ostavi da visi. Kada se konac
odseca do samog šava, odnosno onako kako bi trebalo, na svakoj operaciji, radnik prirodnim nagonom nastoji
da skrati sebi posao izvlačeći manje konca iz igle kako bi ga što lepše isekao.
Tabelu potrošnje konca možete pronaći u mom drugom tekstu o potrošnji konca.
Za nevernike i one kojima je teško da uvedu seču
konca na svakom radnom mestu, vredi pomenuti mašine, tzv. trimere konca. Ove mašine su malog gabarita te
ne zauzimaju mnogo mesta na radnom stolu. Rade po principu usisivača te
usisavaju svaki konac koji viri i odsecaju ga. Ovakve mašine su vrlo popularne
i vrlo ekonomično koriste vreme radnika a da pri tom i poboljšavaju kvalitet
odsečenog konca odnosno manje su šanse da oštete komad. Modernije mašine nude
da dva pa čak i više radnika rade od jednom na manjem prostoru od dosadašnjeg
prostora namenjenog za seču konca.
Lako se na internetu pronalaze videi sa ovim mašinicama na delu.
Коментари
Постави коментар