Odsecanje konca i ušteda vremena




Mnoge kolege tvrde da seča konca ne košta puno odnosno, da nemaju veliki utrošak vremena.
                    S druge strane mnoge kolege na svojim radnim mestima ne tolerišu “repove” od ne odsečenih konca. Sretao sam slučajeve da se vrati svežanj sa naredne operacije kako bi prethodni radnik prekontrolisao svaki komad gde nije posekao konce i to samo zato što je nađen jedan jedini “rep” na gomili od 50 komada.
                    Poslednjih godina sve više inženjera i ostalih radnih ljudi shvataju da je seča konca operacija koja ne dodaje na vrednosti gotovog proizvoda te je poželjno eliminisati je. Čak i ako u pogonu ne postoje mašine koje same ne odsecaju (što bi bilo idealno) svaki radnik bi trebalo na svom radnom mestu da seče konce za sobom. Ovakva radna disciplina nam donosi mnoge prednosti, a mana teško da ima.

                    Koje su prednosti seče konca kod svake operacije?

- Naredna operacija trpi;
u većini operacija konac od prethodne operacije ostane u šavu trenutne operacije što seču konca kod kontrole može da učini još komplikovanijom i rizičnijom po šavove i sam izgled odevnog predmeta.

- Teže je seći više komada;
kada radnik za sobom odseče konac koji je upravo izvukao ispod igle (i već ga drži u ruci), brže će to da obavi nego neko kome je dat ceo svežanj (njemu konac nije u ruci već mora da otvori svežanj, potraži konce, odseće ih i na kraju zaveže svežanj).

- Opasnost od seče komada
nije retkost da radnik koji seče grupno konce ošteti sam odevni predmet. Ovo može da se desi iz više razloga ali se sve na kraju svede da radnik za mašinom kad izvlači komad ispod igle, već ima konac u ruci i samo treba da ga iseče do kraja.

- Smanjuje ljudstvo
ako je u fazi kontrole potrebno manje vremena za jedan komad, neretko se desi (pogotovo kod većih serija) da se smanji i broj potrebnih radnika za kontrolu. U većim sistemima koji broje više stotina ljudi često se zapošljavaju radnici kojima je radno mesto samo sečenje konca ispred faze kontrole.

- Smanjuje potrošnju konca
Potrošnja konca je još jedan trošak koji svaka ozbiljnija proizvodnja odeće nastoji da eliminiše. Najbolja ušteda se javlja sa mašinama sa automatskim odsecanjem konca. Ako se pak konac seče ručno bez pažnje na dužinu odsečenog, javljaju se slučajevi da radnik odseče i do 20 centimetara konca i tako ostavi da visi. Kada se konac odseca do samog šava, odnosno onako kako bi trebalo, na svakoj  operaciji, radnik prirodnim nagonom nastoji da skrati sebi posao izvlačeći manje konca iz igle kako bi ga što lepše isekao.

Tabelu potrošnje konca možete pronaći u mom drugom tekstu o potrošnji konca.

                    Za nevernike i one kojima je teško da uvedu seču konca na svakom radnom mestu, vredi pomenuti mašine, tzv.  trimere konca. Ove mašine su malog gabarita te ne zauzimaju mnogo mesta na radnom stolu. Rade po principu usisivača te usisavaju svaki konac koji viri i odsecaju ga. Ovakve mašine su vrlo popularne i vrlo ekonomično koriste vreme radnika a da pri tom i poboljšavaju kvalitet odsečenog konca odnosno manje su šanse da oštete komad. Modernije mašine nude da dva pa čak i više radnika rade od jednom na manjem prostoru od dosadašnjeg prostora namenjenog za seču konca.
   Lako se na internetu pronalaze videi sa ovim mašinicama na delu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje