Kako izbeći fleke od ulja



Posao inžinjera u proizvodnji nisu samo proračuni vezani za proračun vremena već i rešavanje svih tekućih problema koji se jave u proizvodnji. Jedan od ovih problema jesu i fleke od ulja koje se javljaju u samom procesu šivenja.
Mi ne volimo odeću sa flekama od ulja, samim tim ni naše mušterije, ni saradnici ih takođe ne vole. U proizvodnji odće to i nije tako redak fenomen. Takve komade odeće odbacujemo kao felerične i to dalje vodi do tretiranja fleke. Fleke od ulja se tretiraju na razne načine, sprejem, pranjem, tretiranjem hemikalijama samo na tom mestu… Svako tretiranje fleke nas u suštini košta vremena i novca. Kako bismo to izbegli u ovom tekstu Vam predstavljamo neke savete u duhu stare poslovice: bolje sprečiti nego lečiti.

Najčešće fleke od ulja se javljaju na samim mašinama i to u toku šivenja.

Kako izbeći fleke od ulja?



1. Čistite mašine 2-3 puta svakoga dana. Održavajte svoju mašinu čistom tako što ćete 2-3 puta dnevno prebrisati sto i glavu mašine krpicom. Ovo će Vam pomoći da uklonite nagomilanu prašinu kao i bilo koje druge nečistoće. 

2. Kada se smena završi recite radnicima da postave parče materijala ispod papučice. When operators leaving factory in the evening tell them to place a piece of cloth under the pressure foot.  Nakon smene svaki radnik bi trebalo da ostavi svoje radno mesto uredno i čisto. Ulje u mašinama podmazuje pokretne delove mašine te se često desi da preko igle ulje dospe do papučice i zubaca mašine. Ovo su delovi koji su u direktnom kontaktu sa materijalom koji se šije te ako ostavimo parče krpice ispod papučice dok mašina ne radi, ona će upiti svo ulje.

3. Održavajte čistoću celog radnog mesta. Pored mašine treba obrisati i sva pomoćna sredstva koja dolaze u kontakt sa odevnim predmetima (kolica, sto, kadice, korpe,…).

4. Koristite mašine sa tzv. suvim glavama. U današnje vreme postoje mašine sa tzv. suvim glavama u kojima se ulje kreće drugačije nego kod starijih modela. Ovaj korak je skuplji i iziskuje investiciju ali je ipak naveden ovde kao opcija.

5. Unapredite rukovanje materijalima. Ma kako ovo zvučalo, mnogi svoje predmete rada ostavljaju na podu ne koristeći nikakva pomagala za prenos predmeta rada od mašine do mašine. Prosto rešenje (i ne iziskuje velika ulaganja) su korpe u koje se stavljaju svežnjevi te se tako transportuju kroz pogon. Postoji mnoštvo pomagala za transport kroz ceo proces proizvodnje i oni iziskuju poseban tekst o njima.

6. Popravljajte mašine na za to određenom mestu. Znam da je mnogima nemoguće da odvoje poseban prostor za popravku mašina i da je to jedino moguće u velikim sistemima ali se barem pridržavajte pravila da se ništa ne nalazi na mašini ili u njenoj blizini tokom popravke. Nakon popravke, brisanje mašine i okoline mašine je obavezno.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje