Dobro svetlo = KVALITET




Mnogi zanemaruju svetlo pristupajući problemu sa odgovorima „vidi se kod nas u pogonu” ili “zašto bih trošio više struje kad je i do sada bilo dobro”

Uzmimo u obzir da čovek 80% informacija prima putem očiju. Treba imati na umu da je više studija potvrdilo da poboljšanje osvetljenja dovodi do povećanja produktivnosti do 10%, a smanjenje grešaka čak i do 30%! Bolje osvetljenje ne znači više sijalica, veća potrošnja struje. Pravilno i strateški postavljene sijalice mogu dovesti i do uštede električne energije. Kada sam ovo prvi put tvrdio u jednom malom pogonu niko nije verovao. Tvrdio sam da mogu da dosadašnjih 12 sijalica zamenim sa novih 14 i da dobijemo i bolju vidljivost i uštedu energije. U istom pogonu sam 4 sijalice na stolu za kontrolu razdvojio na dva mesta i spustio niže da bih dobio preglednost kakvu niko nije ni sanjao.

U daljem tekstu daću smernice da i vi sami uz mala ulaganja (uglavnom vremena) dobijate mnogo.

Tri stvari određuju upotrebu svetla i potrebu za promenama:

1.       Priroda posla
Ponekad nije dovoljno generalno svetlo. Za sitne stvari i predmete, pogotovo oko igle, potrebne su lampe. Za fazu kontrole bi možda pomoglo niže postavljeno svetlo dok je za generalne poslove dovoljna svetlost sa tavanice.

2.       Vid radnika
mlađi radnici bolje vide od starijih

3.       Okolina
Ponekad je potrebno promeniti radnu pozadinu a ne svetlo.

Praktični saveti


Odgovarajuće mesto za izvore svetlosti

Najvažniji segment priče o svetlu je pravilan izbor mesta svetlosnog izvora.
Ako prvi put nameštate svetlo u novom pogonu lako je isprobati, pomerati sijalice
 i na licu mesta videti šta vam odgovara.
Svetlost nam pomaže tako što nam vizuelno odvoji odevni predmet od površine
 rada, otkriva nam njegovu teksturu i pomaže nam u lakšem uočavanju grešaka.
 Na visinu svetla takođe treba obratiti pažnju. Previše visoko postavljena sijalica
 dovodi do gubitka količine svetla koja dolazi do predmeta rada, a previše niska 
dovodi do bleska u očima i toplote od samih sijalica. Idealna visina je 1m - 2m od
 radne površine odnosno 0,5m - 0,8m od glave radnika. Senila na sijalicama su
 uglavnom beskorisna osim ako služe da svetlo ne bije direktno u oči, u suprotnom
 sakupljaju prašinu (koja se nagomilava i pada ako se ne čisti redovno), bacaju senku
 i smanjuju odsjaj sa plafona što sve dovodi do smanjenja svetla.


Koristite dnevnu svetlost

Dnevna svetlost je često mač sa dve oštrice. Veliki prozori daju dosta svetla ali takođe zimi hlade a leti greju. Postoje skuplje varijante stakala sa izolacijom ali to i dalje nije idealno rešenje zbog odsjaja, smene sunca i oblaka. Takođe, održavanje staklenih površina utiče čak i do 10% na prolazak svetlosti kroz prozor. Održavanje čistoće je pogotovo otežano na krovnim prozorima takozvanim svetlarnicima. Da bi se 100% koristilo svetlo od prozora staklena površina mora da bude bar jedne trećine ukupne površine pogona.


Odsjaj - izbegavajte ga

Izbegavajte niske sijalice u visini očiju. Ako je pak tako neophodno, obavezno prekriti “gole” sijalice. Odsjaj se javlja kod sjajnih predmeta i upravo je to razlog zašto se više ne proizvode mašine sa sjajnim, niklovanim delovima. Ista je situacija kod stolova, oni se farbaju sa mat bojama. U slučaju da su sjajni, prefarbajte ih nekom mat bojom ili, jeftinije i lakše, samo ih prekriti mat papirom ili nekom tkaninom.


Radna pozadina

Ovaj termin se odnosi na sve površine koje se nađu iza posmatranog odevnog predmeta u toku procesa proizvodnje. Već smo u prethodnom poglavlju utvrdili da ove površine ne treba da budu sjajne. Primećujete da su prve mašine farbanje u crno sa puno hromiranih sjajnih detalja. Sjajni detalji su izbačeni zbog odsjaja a crna boja zbog crnih odevnih predmeta. Danas su sve mašine ofarbane u neke neutralne boje kako bi se lakše vidom razdvojio predmet rada od površine rada. Kada je reč o osvetljenju, zidovi su pozadina. Zidovi bi trebalo da budu svetlih boja radi bolje refleksije svetlosto a takodje je poznato da svetliji tonovi u radnom okruženju doprinose i boljem raspoloženju. Pozadine i njihove boje su izuzetno značajni u fazi kontrole, ovde se često pozadine menjaju po potrebi kako bi odavale veći kontrast u odnosu na kontrolisani predmet radi lakšeg uočavanja konca koje treba iseći.


Senke

Pri postavljanju osvetljenja na senke treba obratiti posebnu pažnju. Zbog senki se izvor svetlosti uglavnom postavlja sa leve strane mašine kako bi radni deo (kod igle) bio što osvetljeni.


Održavanje

Prašina u tekstilnim pogonima je neizbežna. Ravnomerno pada preko sijalica pa je često i ne uočavamo. Zbog toga se preporučuje nedeljno ili bar mesečno čišćenje sijalica jer ih vremenom prašina prekrije i oslabi količinu odavanja svetlosti, a da toga nismo ni svesni. Mnogi preporučuju da se sijalice periodično menjaju u celom pogonu i to sve istovremeno jer neonske sijalice (koje se koriste u 99% pogona) vremenom gube svoju jačinu pa kada zamenimo samo jednu ona nam stvara prelamanja svetlosti u kombinaciji sa starim. Lično smatram da je menjanje kompleta sijalica suviše skupo.


Za kraj bih dodao da u današnje vreme postoje LED sijalice koje troše značajno manje struje za istukoličinu svetla, u poređenju sa bilo kojim izvorom svetlosti. Idealni dodatak uz njih su i solarne ploče kojima se napajaju pa se utrošak električne energije za osvetljenje svede na nulu. Na žalost ovakve tehnologije su i dalje skupe, a pogotovu za tekstilnu industriju pa ih neću ni obrađivati. Na internetu može dovoljno toga da se pronađe na temu alternativnih izvora električne energije i izvora svetlosti.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje